Maak je keuze

Youngtimer als auto van de zaak?

13 apr 2015

Als de auto van de zaak ook privé wordt gebruikt, dient normaliter een bijtelling vanwege het privé gebruik in aanmerking te worden genomen. Deze bedraagt in principe 25% van de cataloguswaarde van de auto. Bij een zuinige auto kan een lagere bijtelling van toepassing zijn.

De bijtelling wordt zoals opgemerkt berekend over de cataloguswaarde. Deze wijzigt niet naarmate de auto ouder wordt. Als de auto 10 jaar oud is, wordt nog steeds 25% van de cataloguswaarde (nieuwwaarde) als bijtelling in aanmerking genomen. Daardoor is een oudere auto van de zaak veelal niet aantrekkelijk: waarom in een oudere auto rijden maar wel een bijtelling krijgen over de nieuwwaarde?

En als u juist een liefhebber bent van klassiekere auto’s? De kwaliteit van deze auto’s wordt ook steeds beter. De aankoop van een youngtimer kan voordelig zijn. Hierna zal ik hierop ingaan.

Youngtimer

Als de auto ouder is dan 15 jaar kwalificeert de auto als youngtimer. Als dit een auto van de zaak is die ook privé wordt gebruikt, is de bijtelling in verband met het privé gebruik 35%. Niet over de cataloguswaarde maar over de werkelijke waarde!

Bij een BMW ouder dan 15 jaar met een cataloguswaarde van € 100.000 en een werkelijke waarde van € 10.000 is de bijtelling dus geen € 25.000 maar € 3.500! Dit geeft dus een aanzienlijk voordeel.

BTW

Voor de btw is er geen uitzondering gemaakt voor de youngtimer. De btw op aanschafkosten, brandstof, onderhoud en dergelijke kan gewoon worden teruggevraagd en voor het privé gebruik dient een btw correctie te worden gemaakt: 2,7% van de cataloguswaarde.

Als sprake is van een marge auto (een auto gekocht zonder btw) is de bijtelling geen 2,7% maar 1,5%. Als het privégebruik later dan 4 jaar plaatsvindt na aanschaf van de auto door u, is de bijtelling eveneens 1,5%.

Jaarlijkse kosten

Natuurlijk zijn ook de jaarlijkse kosten van de auto van belang. De jaarlijkse afschrijving zal lager zijn (door de aanzienlijk lagere aanschafkosten). De jaarlijkse onderhoudskosten zullen normaliter echter veelal hoger uitkomen.

Conclusie

De aankoop van een youngtimer kan een aanzienlijk voordeel met zich meebrengen omdat de bijtelling in verband met het privégebruik veel lager is en dus minder belasting verschuldigd zal zijn. Wel dienen alle aspecten in de afweging meegenomen te worden.

Voor meer informatie of bij vragen kunt u contact opnemen met:

Ricardo te Kaat
0314-369111
06 – 11274485
r.t.kaat@stolwijkkelderman.nl


Delen via Social Media