Maak je keuze

Uitstel voor één bankrekeningnummer

10 jun 2014

U mag voor de uitbetaling van toeslagen en BTW-teruggaven sinds 1 december 2013 nog maar één bankrekeningnummer aan de fiscus doorgeven. Rond deze maatregel zijn echter een flink aantal problemen ontstaan. Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft – om deze problemen te ondervangen – aangekondigd dat er door de Belastingdienst toch nog tot 1 juli 2015 op het oude bankrekeningnummer wordt uitbetaald.

Eerder werd aangegeven dat het betreffende bankrekeningnummer ook op naam moet staan van degene die recht heeft op de teruggaaf. En dat de Belastingdienst om extra bewijs zou gaan vragen als dit niet zo was. Dit navragen verliep (en verloopt) rommelig. Mensen kregen hun toeslag niet meer zonder bericht van de fiscus, de juiste informatie doorgeven was soms lastig en de fiscus verwerkte de ontvangen informatie vaak niet goed.

Tot 1 juli 2015 uitbetaling op oude bankrekeningnummer

De Nationale ombudsman had al om opschorting van de maatregel gevraagd en daar heeft de staatssecretaris nu gehoor aan gegeven. Hij heeft twee maatregelen uitgevaardigd zonder dat er daarbij concessies worden gedaan aan een fraudebestendig uitbetalingsbeleid.

  1. De Belastingdienst betaalt nog tot 1 juli 2015 uit op het oude bekende rekeningnummer. Dit geldt voor die burgers en bedrijven waarvan de fiscus nog geen geverifieerd rekeningnummer heeft.
  2. Voor de BTW komt er een uitsluiting van de tenaamstellingsverplichting die geldt op basis van de wet.


Delen via Social Media