Maak je keuze

Profiteer in 2014 van het verlaagde box 2-tarief!

06 feb 2014

In 2014 is het box 2-tarief éénmalig verlaagd van 25% naar 22%. Het verlaagde tarief geldt voor dividenduitkeringen tot € 250.000. De maximale besparing bedraagt dus € 7.500. Wanneer uw (fiscaal) partner ook een aanmerkelijk belang bezit in dezelfde B.V. geldt het verlaagde tarief voor uitkeringen tot € 500.000 en bedraagt de maximale besparing € 15.000.

De volgende zaken verdienen uw aandacht. Ten eerste dient de B.V. ná de dividenduitkering voldoende vermogen te hebben om de schuldeisers te kunnen voldoen. Dit dient u vast te stellen aan de hand van de zogenoemde uitkeringstoets. Wanneer u geen uitvoeringstoets laat uitvoeren, kunt u als bestuurder privé aansprakelijk zijn voor de schulden van de B.V.

Verder moet u goed opletten wanneer u een dividenduitkering doet terwijl u binnen uw B.V. pensioen in eigen beheer opbouwt. Om te bepalen of er voldoende vermogen beschikbaar is voor de dividenduitkering dient u het pensioen op commerciële grondslagen te waarderen. Als u hier geen rekening mee houdt, kan de belastingdienst het standpunt innemen dat u door de dividenduitkering feitelijk uw pensioen heeft afgekocht.

De pensioenverplichting valt dan vrij tegen het progressieve inkomstenbelastingtarief. Daarbovenop komt nog een revisierente van 20%, waardoor het pensioen tegen ongeveer 70% wordt belast.

Uw B.V. moet aangifte doen van de dividenduitkering. De vennootschap moet 15% dividendbelasting inhouden en afdragen aan de fiscus. Daarnaast ontvangt u een aanvullende aanslag inkomstenbelasting van 7% (uitgaande van het tarief van 22% op de dividenduitkering) Vanwege de hoge belastingrente is het raadzaam deze aanvullende inkomstenbelasting alvast via een voorlopige aangifte af te dragen.

Een dividenduitkering in geld gaat behoren tot uw box 3-vermogen. Omdat dit vermogen op 1 januari van elk jaar wordt bepaald, wordt het dividend in 2014 niet belast met box-3 heffing. Verder leidt nu uitkeren tot minder vennootschapsbelasting over het jaar 2014, omdat het rendement op het uitgekeerde vermogen vanaf het moment van uitkeren niet meer tot de winst van de B.V. behoort.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op.

mr. H.J. (Han) Schut
0314 – 36 91 11
h.schut@stolwijkkelderman.nl


Delen via Social Media