Maak je keuze

Per 1 april vervroegd aflossen hypotheek zonder belastingheffing

19 apr 2017 fiscaal

De tijdklemmen op een kapitaalverzekering eigen woning (KEW), een spaarrekening eigen woning (SEW) of een beleggingsrecht eigen woning (BEW), zijn definitief komen te vervallen per 1 april. Wilt u een dergelijk product graag eerder beëindigen dan de geldende looptijd om uw eigenwoningschuld vroegtijdig af te lossen, dan kan dit vanaf 1 april zonder belastingheffing.

Het was nog niet officieel, maar nu wel: de zogenoemde tijdklemmen op een KEW, SEW of BEW zijn definitief komen te vervallen per 1 april.

Krijgt u een uitkering uit uw KEW, SEW of BEW, dan bent u verplicht deze te gebruiken voor de aflossing van uw eigenwoningschuld. Daarbij heeft u meestal recht op een vrijstelling. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u wel ten minste 15 of 20 jaar jaarlijks premies betalen. Zo niet, dan is er geen vrijstelling van toepassing en moet u inkomstenbelasting betalen over het rentebestanddeel in de uitkering.

Die zogenoemde tijdklemmen van 15 en 20 jaar zijn komen te vervallen per 1 april 2017. Onder voorwaarden wordt de vrijstelling dan ook van toepassing als de 15 of 20 jaar premiebetaling nog niet is verstreken. Dat is nu al het geval in bepaalde situaties, zoals het voortijdig afkopen van de KEW, SEW of BEW vanwege een echtscheiding, maar vanaf 1 april geldt dit voor alle situaties.

Let op! Doordat de tijdklemmen in alle situaties zijn komen te vervallen per 1 april, lijkt het aantrekkelijk om uw KEW, SEW of BEW voortijdig af te kopen. Dat is echter lang niet altijd het geval. Laat u daarover dan ook goed informeren.


Delen via Social Media