Maak je keuze

Ook in 2014 eenvoudig gebruik maken van de innovatiebox!

15 jan 2014

Om innovaties door bedrijven te bevorderen, gebruikt de Rijksoverheid diverse fiscale middelen. Ook in 2014 kan gebruik gemaakt worden van de WBSO-, RDA- en innovatieboxregeling. Maar wanneer komt u hiervoor in aanmerking?

WBSO

WBSO-subsidie kan worden verkregen door Nederlandse ondernemingen met personeel in de vorm van een lagere afdracht van loonbelasting of door zelfstandige ondernemers zonder personeel in de vorm van een extra aftrekpost in de inkomstenbelasting.

WBSO-subsidie kan worden aangevraagd als de ondernemer zich bezighoudt met:
– ontwikkeling van een voor die ondernemer technisch nieuw fysiek product, productieproces of technisch nieuwe programmatuur of
– technisch wetenschappelijk onderzoek of
– analyse van de technische haalbaarheid van een eigen ontwikkeling of
– procesgericht technisch onderzoek.

RDA

De RDA-subsidie is een extra aftrek op de winstbelasting en ziet op de kosten en uitgaven die worden gemaakt ten behoeve van speur- en ontwikkelingswerk. Zowel ondernemers in de zin van de vennootschapsbelasting (bijv. een B.V.), als ondernemers in de zin van inkomstenbelasting (bijv. eenmanszaak), die ook WBSO-subsidie aanvragen, kunnen RDA-subsidie aanvragen.

De RDA-regeling is gekoppeld aan de WBSO-regeling. Bij het aanvragen van WBSO-subsidie kan tegelijkertijd ook RDA-subsidie worden aangevraagd. Als er geen gebruik wordt gemaakt van de WBSO-subsidieregeling kan ook geen RDA-subsidie worden aangevraagd.

Innovatiebox

Bedrijven die onder de vennootschapsbelasting vallen en die winst maken uit octrooien of uit activiteiten die onder de WBSO-regeling vallen, mogen deze winst onderbrengen in een lagere tariefbox binnen de vennootschapsbelasting: de innovatiebox. Over deze winst geldt dan een belastingtarief van 5% in plaats van 25%. De innovatiebox is bedoeld om innovatief onderzoek door ondernemers met een NV of een BV te stimuleren.

Hoewel de innovatiebox flinke voordelen kan opleveren, bleek de regeling voor veel MKB bedrijven te  ingewikkeld. Met name het vaststellen van het innovatieboxvoordeel was lastig en zonder externe hulp vrijwel onmogelijk. Vandaar dat vanaf 2013 een eenvoudige innovatieboxregeling in het leven is geroepen. Volgens deze regeling wordt 25% van de winst aangemerkt als innovatieboxwinst, echter tot een maximum van € 25.000. Dit forfait kan drie jaar lang worden toegepast. Ook voor 2014 geldt deze eenvoudige, forfaitaire regeling.

Conclusie

U komt sneller in aanmerking voor een van de bovenstaande regelingen dan u denkt. Innovatie kan dus ook voor uw ondernemingen flinke fiscale voordelen opleveren. Benieuwd naar deze voordelen of vragen over de verschillende regelingen? Schroom dan niet contact met ons op te nemen, onze specialisten helpen u graag.

mr. N.H. Riggelink
0316-341848
n.riggelink@stolwijkkelderman.nl


Delen via Social Media