Maak je keuze

AVG-expeditie, een oerwoud aan juridische teksten

28 nov 2018 avg

Op één van mijn eerste werkdagen bij Stolwijk denHartigh, in november 2017, werd ik gevraagd om samen met collega’s Wim en Mike eens te kijken wat de AVG-wetgeving ging betekenen voor Stolwijk KennisNetwerk. Mijn primaire reactie was: “Natuurlijk gaan wij doen!”. Ik beken: die enthousiaste reactie werd deels veroorzaakt door mijn nieuwe werkomgeving die ik deel met leuke, nieuwe collega’s. Ik realiseerde mij niet dat wij met elkaar op expeditie zouden gaan, en enkel ons gezond boerenverstand bij ons hadden.

Een oerwoud aan juridische teksten

De dagen en weken na deze bijeenkomst hebben wij eerst maar eens van alles en nog wat verzameld over de AVG en mensen gesproken die er ook mee bezig waren. De vraag is eigenlijk: waar begin je om je organisatie compliant te maken? En welke kennis en middelen heb je nodig om dit doel te bereiken? Al snel raakte ik verzeild in een oerwoud aan juridische teksten en juridische boeken. Zie dan maar eens de goede lijn te pakken, die ervoor zorgt dat jouw organisatie aan de AVG-wetgeving gaat voldoen.

 

Eureka

Gelukkig waren Wim en Mike altijd in de buurt om mij wegwijs te maken binnen Stolwijk KennisNetwerk. Zij wisten ook vaak de belangrijke bedrijfsprocessen te identificeren, waar persoonsgegevens worden verwerkt. Opeens was er een echt Eureka-moment. Om een organisatie AVG-compliant te maken is het doorgronden van de bedrijfsprocessen een absolute voorwaarde. Dit inzicht zorgt er niet alleen voor dat je de juiste maatregelen kunt nemen, maar zorgt er ook voor dat je je bedrijfsprocessen weer op orde brengt. Conclusie: de AVG biedt je dus een kans om je processen weer lean and mean te maken én aan de wet- en regelgeving te voldoen. Hoe mooi kan het leven zijn?

 

Begint eer gij bezint

Wanneer mensen mij nu vragen: hoe pak ik het aan om mijn organisatie AVG-compliant te maken? dan verwijs ik naar het Eureka moment. Deze eenvoudige tip vraagt wel om doorzettingsvermogen. Ik zeg er dan ook vaak meteen bij begint eer gij bezint. Eerlijk is eerlijk: het doorlopen van alle bedrijfsprocessen is een flinke klus maar de beloning is een organisatie die voldoet aan de AVG-wetgeving en weer lekker is opgeruimd. Onderschat het niet, maar begin vooral.

 

P.s. voor de bezorgde lezer: Wim, Mike en ik hebben de expeditie overleefd, zonder ernstige kleerscheuren op te lopen. Wij hebben veel geleerd en bewegen ons nu vrij relaxed door de wonderlijke wereld die AVG heet.

 

Eric Willems
Senior Onderzoeker / Adviseur
e.willems@stolwijkdenhartigh.nl
tel:+31 (0)314 369125

 


Delen via Social Media